top of page

Lek za zubobolju - istine i zablude

Updated: Nov 12, 2022

Često nam se javljaju pacijenti sa ''neizdrživim bolom'' u zubu, tvrdeći da su ''probali sve ali ništa ne pomaže.'' Da stvar bude gora, to se najčešće događa vikendom, praznikom ili kasno uveče.


Nažalost, mnogi ljudi, a naročito oni sa strahom od zubara odlažu stomatološki pregled čak i onda kada osećaju izražene simptome. Javljaju se tek kada bol u zubu postane toliko intenzivan da je praktično neizdrživ.


U nastavku vam donosimo istine i zablude o zubobolji i otkrivamo koji je najbolji lek za zubobolju.


Zabluda:

Bol će prestati sam od sebe.

Istina:

Može se desiti da bol umine na neko vreme, odajući lažnu sliku da je sve u redu. Međutim sama činjenica da se bol jednom javio ukazuje na to da postoji problem koji ne treba zanemariti. Razlozi za zubobolju su različiti, a najčešći je taj da je karijes toliko uznapredovao u zubu da je zahvatio i sam živac - otuda nesnosan bol.


Čak i kada umine, bol će se pre ili kasnije vratiti, još jačeg intenziteta. Zato je potrebno javiti se stomatologu ukoliko zub boli duže od dva dana.


Zabluda:

Bol je prestao - ne moram kod zubara.


Istina:

Nadovezujući se na gore navedeno, tačno je da u jednom trenutku bol može potpuno prestati. Pacijent tada oseća olakšanje, međutim, ubrzo se ispostavlja da je zub pod upalom i bol se vraća.


Nažalost, intervencija tada možda neće biti moguća jer pacijent sa otokom ne bi trebalo da prima anesteziju. Tada je potrebno uvesti dozu antibiotika pa se javiti stomatologu kada otok splasne.


Zabluda:

Ispiranje usta rakijom može ublažiti bol u zubu.

Istina:

Rakija za zubobolju je široko rasprostranjena zabluda. Radije ispirajte usta toplom slanom vodom ili sredstvom za ispiranje usta (ne smeta ako sadrži alkohol). Čaj od žalfije ili ulje karanfilića blagotvorni su za upaljene desni i predstavljaju pirodan lek za zubobolju.


Poznato je da zub boli na hladno i toplo kada je pod karijesom, te izbegavajte preterano začinjenu hranu i vrelu ili ledenu hranu i pića.


Zabluda:

Apliciranje izdrobljenog leka direktno na zub može pomoći.


Istina:

Uzmite analgetik (recimo, Brufen) i koristite ga po priloženom uputstvu. Držanje hladnog obloga na bolnom mestu takođe može pomoći.


Zabluda:

''Samo da pregrmim noć pa ću ujutru kod zubara.''


Istina:

Bol u zubu noću se pojačava. Tokom dana različite misli nam okupiraju mozak te ''ne primećujemo'' bol ili nam se čini da nije toliko jak.


S druge strane, kada se spremamo za spavanje, organizam se opušta. Kada telo dovedemo u horizontalni položaj, krvni pritisak opada i bol nastup svom svojom jačinom. Može pomoći ako spavate sa uzdignutim uzglavljem.


Zabluda:

Intervencija će biti duga i bolna.


Istina:

Hitna intervencija koja ima zadatak da otkloni zubobolju najčešće je vrlo kratka. Ipak, može se desiti da bude bolna, ali to je cena odlaganja odlaska kod zubara. Na sreću, taj bol se meri u sekundama. Treba imati na umu i da ćete se nakon intervencije osećati mnogo bolje.


Zabluda:

''Bolje mi je nakon intervencije - ne moram na kontrolu!''

Istina:

Prilikom intervencije stomatolog obično u zub postavlja lek čiji zadatak je da leči i štiti zub. Međutim, ovo nije trajno rešenje. Lek sme ostati u zubu najviše desetak dana, nakon čega je neophodno javiti se stomatologu kako bi se lečenje nastavilo. Zato poslušajte svog stomatologa i dođite na kontrolu u dogovoreno vreme.


Zabluda:

Nema potrebe ići kod zubara ukoliko ne osećate bol u zubu.


Istina:

Možda vam je dosadila večita mantra stomatologa da je stomatološki pregled potrebno obaviti svakih šest meseci, ali istina je da je prevencija ključna. Drugim rečima, ne dozvolite da dođete do stadijuma ''neidrživ bol!'' Ne odlažite posetu stomatologu čim osetite prve simptome, a poželjne su i kontrole kada su vam zubi potpuno zdravi - kako bi takvi i ostali!


Zaključak

Kao što vidite, ne postoji magični štapić, najbolji lek za zubobolju je preventiva, dok su analgetici i prirodna sredstva samo pomagala koja vam mogu olakšati bol.


Nadamo se da vam je ovaj članak razrešio neke nedoumice oko zubobolje i da ste saznali nešto novo.


Najćešća pitanja:


Šta raditi kada boli zub?

Dok čekate stomatološki pregled, evo šta možete učiniti da olakšate sebi:

  • Uzmite lek protiv bolova

  • Ispirajte usta toplom, slanom vodom

  • Spavajte sa uzdignutim uzglavljem

  • Izbegavajte vrelu ili ledenu hranu i piće

  • Izbegavajte preterano začinjenu hranu


Koji je lek za zubobolju?

Najbolji lek za zubobolju je svakako analgetik. Može se kupiti u apoteci bez recepta i treba ga koristiti u skladu sa uputstvom. Naš stomatolog preporučuje jaču dozu analgetika ukoliko je bol u zubu intenzivan.

48 views

Comments


bottom of page